Фото: "РБК-Україна"

Росіяни створили нову базу для запусків Shahed: військові назвали мету ворога

Російські окупанти розгорнули у Криму нову базу для запуску дронів-камікадзе Shahed. Головна мета — атаки на Одещину.

Про це повідомила речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк розказала в ефірі телемарафону.

"Абсолютно очевидно, що Росія уже налагодила якусь частину виробництва безпілотників, оскільки зафіксовано навіть уже відповідне російське маркування на них. Також ми бачимо, що є активність вантажних бортів, які перелітають за напрямком Тегеран-Москва і Тегеран-Сімферополь", —  зазначила Гуменюк.

Посадовиця наголосила, що останні запуски Росією дронів з території тимчасово окупованого Криму свідчать про те, що ворог розгорнув ще одну станцію чи табір там, де вони можуть собі дозволити функціонування пускових установок.

"Очевидно, що у них є потреба, аби спрямування дронів було трохи коротшим, ніж зі східного узбережжя Азовського моря, тому що вони вишукують нову тактику, як обійти системи ППО. На жаль, вони не роблять висновків з минулого, коли вони вже розгортали такі бази на території тимчасово окупованого Криму, і в них була сумна історія", — сказала Гуменюк.

Вона також наголосила, що рашисти не роблять висновки зі своїх помилок, адже колись вони вже створювали подібні бази в Криму. Тоді вони були швидко знищені.

"Для них це була сумна історія. А для нас — нормальна", — завершила Наталія Гуменюк.

Нагадаємо, у ніч на 8 вересня Росія спрямувала дрони-камікадзе типу Shahed на Одесу, Миколаїв та Херсон. Повітряну тривогу оголосили близько 23:45, через 20 хвилин після цього стало відомо про наближення групи ударних БпЛА до міста. Після першої години ночі військові повідомили про рух ще однієї групи "шахедів" в напрямку обласного центру, а також про загрозу застосування "шахедів" в Миколаївській та Херсонській областях — останню групу безпілотників помітили на півночі області, вона рухалась в західному напрямку.

За даними Повітряних сил ЗСУ, вночі 8 вересня противник атакував Одещину групами ударних БпЛА типу Shahed-136/131 з південно-східного та південного напрямків (Приморсько-Ахтарськ — РФ, мис Чауда — Крим). Усього зафіксовано пуски 20 "шахедів" у напрямку Одещини. В результаті роботи ППО знищено 16 дронів-камікадзе у межах Одеської та Миколаївської областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 13:22