Фото: ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

Росіяни вивезли з Донеччини на "реабілітацію" до Москви 17 українських дітей з інвалідністю

З тимчасово окупованої Донеччини рашисти вивезли до реабілітаційного закладу під Москвою 17 українських дітей, які мають інвалідність. Сприяла цьому уповноважена президента Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Цього разу 17 дітей із захворюваннями нервової системи та опорно-рухового апарату літаком російського міноборони відправили до підмосковного реабілітаційного центру "Огоньок", — написав посадовець у Telegram.

За його словами, упродовж 2023 року таким чином вдалося "оздоровити й реабілітувати" 150 українських дітей, які наразі проживають "у нових регіонах Росії".

"Саме так у РФ називають тимчасово окуповані території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей", — пояснив омбудсман.

Лубінець додав, що практика вивезення дітей України "є не жестом доброї волі з метою допомогти, а стратегічно важливою програмою держави-агресора". Він підкреслив, що окупанти під приводом надання медичної допомоги здійснюють примусову російську паспортизацію українських громадян.

"Адже обов’язковою умовою для лікування є наявність російського паспорта, який за наказом Путіна оформлюється за спрощеною процедурою. Таким чином під примусом відбувається нав’язування російського громадянства, що суперечить нормам міжнародного права", — наголосив уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Омбудсман додав, що 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової за депортацію українських дітей.

Нагадаємо, 8 грудня відбулося перше засідання коаліції з питань повернення депортованих росіянами дітей. У заході взяв участь і президент Володимир Зеленський. Гарант підкреслив, що у питанні повернення українських дітей велике значення має час. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.01.2024 17:15