Палац миру в Гаазі. Джерело: cenzor

Росію у суді ООН щодо геноциду в Україні захищають колишні адвокати кривавих диктаторів

У Гаазі триває слухання справи про геноцид проти України. Росію у суді Організації Об'єднаних Націй представляють адвокати, які захищали диктаторів з Судану, Кот-д-Івуара та Гвінеї, а також Іран.

Про це пише російський опозиційний телеграм-канал "Можем обяснить".

Україну в суді також представляють іноземні юристи: екс-юрисконсульт Держдепу США, професор Єльського університету Гарольд Кох; генеральний секретар Гаазької академії міжнародного права Жан-Марк Тувенен та 8 адвокатів з американської фірми Covington та Burling LLP. Серед захисників України канадка Джесіка Жолі Ебер, яка захищала колишнього лідера повстанців у Конго Матьє Нгуджоло Чуї у МКС.

До команди адвокатів Росії увійшли чотири іноземні громадяни з неоднозначною репутацією. Вони були залучені до захисту диктаторів чи тоталітарних режимів.

  • Іранець Хаді Азарі. Раніше представляв Іран у справі проти США;
  • Перуанець Альфредо Крозато Нойманн. У Міжнародному кримінальному суді захищав владу Йорданії, яка відмовилася заарештувати і видати суду екс-президента Судану Омара аль-Башира, якого звинуватили в військових злочинах та злочинах проти людяності;
  • Конголезець Жан Шарль Чикая. Представляв у суперечці проти Франції диктатора з Екваторіальної Гвінеї Теодоро Обіанга та його родину, а також обвинуваченого у військових злочинах екс-президента Кот-д-Івуара Лорана Гбагбо;
  • Китаєць Сієнхо Йі. Як і його колега з Ірану Хаді Азарі, також захищає Росію у справі про тероризм.

Слухання триватимуть з 18 до 27 вересня, але рішення про юрисдикцію суд мав винести пізніше.

Нагадаємо, що в Україні 14 вересня запрацював польовий Офіс Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Наразі це його найбільше представництво МКС за межами Гааги. За словами генпрокурора України Андрія Костіна, це підвищить ефективність і оперативність реагування на злочини, які Росія продовжує щодня вчиняти проти України та українців. Керуватиме філією Міжнародного кримінального суду Бренда Голліс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.09.2023 22:59