Фото: соцмережі

Роспропаганда продовжує зомбувати фейками про "українську" зброю ХАМАСу: як брешуть цього разу

Ворожі Telegram-канали просувають фейк, що терористи ХАМАСу воюють українською зброєю. Мережею шириться відеоролик, на якому бойовики показують, як прорвали загородження на кордоні з Ізраїлем начебто за допомогою американської зброї, яка прибула з України.

У Центрі протидії дезінформації наголошують, що насправді це брехня.

На кадрах видно назву на ящиках — Bangalor і на трубках з вибухівкою жовтою фарбою англійською написано Torped Bangalor. Проте заряд вибухової речовини в трубі для подолання перешкод завжди називався Torpedo Bangalore ("Бангалорська торпеда").

"Також немає жодних доказів на інших зразках озброєння, де б torpedo писалося torped. Окрім цього, на трубах з вибухівкою також присутня дата виготовлення, тоді як на справжніх Torpedo Bangalore пишеться тільки номер партії, в якій може бути зашифрована і дата виготовлення", — вказують аналітики.

У ЦПД додають, що відповідний фейк є продовженням дезінформаційної кампанії ворога про "Українську зброю в руках ХАМАСу". Мета цієї кампанії — дискредитація України та зменшення військової допомоги з боку західних союзників.

Нагадаємо, раніше Міністерство оборони України повідомляло, що російські пропагандисти поширюють відео, на якому начебто представники терористичного угрупування ХАМАС демонструють українську зброю. Зокрема, арабською мовою стверджується, що саме Україна продала терористам західні зразки озброєння.

За даними Інституту вивчення війни, Кремль, ймовірно, використає атаку ХАМАС на Ізраїль для просування наративів про зменшення підтримки та уваги США і Заходу до України. Аналітики зауважили, що у Росії вже почали розносити ідею, що нібито Захід зневажливо ставиться до конфлікту на Близькому Сході на користь підтримки України. Так, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявляв, що США повинні займатись врегулюванням конфлікту між Ізраїлем та палестинцями, а не допомагати Україні захищатись від агресії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.10.2023 02:36