Фото: СБУ

Розганяли фейки про ЗСУ: у Кропивницькому ліквідували масштабну ботоферму

Служба безпеки України ліквідувала ботоферму, яка діяла на боці ворожих спецслужб. Вона діяла у Кропивницькому та поширювала неправдиву інформацію про ЗСУ та ситуацію на фронті.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що силовики затримали організатора ворожого угруповання: ним виявився зрадник із Запоріжжя, який переїхав у Кіровоградську область після початку повномасштабного вторгнення. Там він почав масово створювати анонімні акаунти у соцмережах та продавати їх через даркнет. Спеціальне обладнання було встановлене в орендованій квартирі одного зі спальних районів обласного центру.

Цікаво, що вартість одного бота орієнтовно коштувала 200 гривень.

Згідно з даними слідства, зловмисник створив майже три тисячі фейкових акаунтів, які планував продати на загальну суму більше ніж пів мільйона гривень. Його основними покупцями були представники російських спецслужб, а також прокремлівські пропагандисти.

СБУ повідомляє, що боти потрібні були Росії для "розгону" дезінформації нібито від імені українських громадян про ситуацію на фронті, а також для спроб дискредитації підрозділів Збройних сил України.

Таким чином ворог хотів розхитати внутрішньополітичну ситуацію в різних областях України в умовах війни.

Правоохоронці під час обшуку у квартирі зрадника виявили комп’ютерну техніку, спеціалізоване обладнання і три тисячі SIM-карток, які він використовував у злочинній діяльності.

На цей момент слідчі повідомили зловмиснику про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу. 

"Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій чоловіка та обрання йому міри запобіжного заходу — тримання під вартою", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань завершило розслідування кримінального провадження щодо колишнього правоохоронця з міста Олешки Херсонського району, який брав участь у терорі херсонців у лавах окупантів. Обвинувальний акт передано до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.04.2023 21:49