Фото: Тарас Качка. Джерело – agroportal.ua

Розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину в СОТ: Київ вирішив не форсувати події

Офіційний Київ призупинив розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі. Україна хоче вирішити загальну концепцію торгівлі нашої держави з країнами Євросоюзу.

Таку заяву зробив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, пише "Інтерфакс-Україна".

"Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Ми бачимо, що ця проблема (ввезення української сільськогосподарської продукції - Ред.) буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі", — сказав Качка.

Він наголосив, що наразі Україна проводить консультації, на які передбачено 60 днів, оскільки для спору в СОТ не створювали робочий орган.

Торгпред також повідомив, що Київ уже врегулював митне оформлення товарів, які йдуть транзитом через п'ять сусідніх держав і назвав це великим спільним досягненням.

"У нас залишився єдиний чутливий пункт - це питання того, коли можуть бути відкриті ринки сусідніх країн для українських товарів. Це - мінімальна проблема, тому що ми туди не продаємо багато зернової продукції. Але це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС", — додав Качка.

Коли вирішиться проблема з українською сільгосппродукцією

Торговий представник переконаний, що проблему із ввезенням української сільгосппродукції усунуть найближчим часом, а сам ринок восени повинен заспокоїтись. Щодо Польщі, то з цією державою ситуацію обговорять після виборів. 

"До того станом на зараз на адресу Польщі немає запитів на ліцензії на експорт від українських компаній, що є додатковим показником, що немає масивного тиску експорту на внутрішній ринок Польщі. Ми використовуємо цей час, щоб показати, що в реальності чіткий інтерес українських експортерів - просто експортувати в ті держави-члени ЄС, де запит на українські товари справді високий", — додав Качка.

Нагадаємо, що український уряд пропонує Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.10.2023 16:59