Розроблено інтерфейс який безперервно аналізує мозкову активність людини при підключенні мозку до Інтернету

17 ВЕРЕСНЯ 2017 11:43

Студенти Університету Вітватерсранда в Південній Африці розробили інтерфейс, який дозволяє підключати мозок людини до інтернету  в режимі реального часу. Як повідомляє TrueUA з посиланням на сайт університету, розробка отримала назву Brainternet.

Brainternet працює на підставі перетворення сигналів мозку на «пряму мозкову трансляцію», яка потім надходить на невеликий комп'ютер Raspberry Pi. Потім ці дані надходять на веб-сайт, за допомогою якого кожен бажаючий може відстежувати мозкову активність іншої людини.

Для реєстрації активності мозку розробники використовували 14-канальний електроенцефалограф Emotiv EPOC.

Він фіксує електричну активність мозку у 14 точках, розташованих у різних зонах кори великих півкуль: лобової, скроневої, тім'яної і потиличної частини. Для збору даних використовується бездротовий пластиковий «шолом» з електродами, що не заважає людині виконувати повсякденні завдання.

Зібрані дані обробляються за допомогою алгоритму, створеного на основі методу опорних векторів, одного з типів навчання з вчителем. Аналізуючи інформацію, що надходить, алгоритм пов'язує конкретні патерни електричної активності мозку з певними типами дій.

Наприклад, система здатна визначити, коли людина йде, а коли стоїть. Одне із завдань проекту — створення системи візуалізації мозкової активності при різних діях. Автори Brainternet продемонстрували, як змінюються показники електричної активності в декількох точках лобової частки кори при підйомі руки.

Технології, 17.09.2017 11:43