Затримання організаторів схеми на митниці. Джерело: СБУ

Розслідування тривало понад рік: в Україні ліквідовано масштабну схему "обкладання даниною" регіональних митниць (фото)

В Україні ліквідовано масштабну корупційну схему в Центральному апараті Державної митної служби, затримано директора Департаменту відомчої безпеки та контролю та його заступника. Чиновники "обкладали даниною" керівників регіональних митниць.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора та Службі безпеки України.

"Посадовці організували схему систематичного вимагання й отримання хабарів від керівників регіональних митниць. За різні суми хабарів "гарантували" посадовцям не створювати штучних перешкод у професійній діяльності та "прикривали" допущені працівниками порушення", — йдеться в повідомленні.

Під час розслідування, яке тривало понад рік, задокументовано щонайменше вісім таких передач грошових коштів.

"Цинізм ситуації полягає в тому, що саме на підрозділ відомчої безпеки та контролю покладене завдання щодо боротьби з проявами корупції на митниці, а його керівник фактично запустив корупційний механізм і збирав данину з регіональних митниць", — наголосив генеральний прокурор.

На теперішній час директора Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби та його заступника, а також заступника начальника регіональної митниці затримано за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального кодексу України:

  • прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою;
  • пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі.

Також готується повідомлення про підозру колишній виконувачці обов’язків керівника однієї із регіональних митниць, яка зараз очолює управління цієї ж митниці за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі.

"Правоохоронці проводять 28 обшуків, в тому числі в Центральному апараті Держмитслужби, а також в обласних підрозділах відомчої безпеки та контролю Західного, Південного і Центрального регіонів", — підсумували в Офісі генерального прокурора.

Нагадаємо, декілька днів тому прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомляла, що начальник одного з управлінь Рівненської митниці організував схему поборів під час ввезенні імпортних товарів. Після її виявлення Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.07.2024 07:18