Фото: росЗМІ

Розстріляли цивільних жителів Гостомеля і Бучі: двом окупантам повідомили про підозри

У понеділок, 16 вересня, двом російським загарбникам, які розстріляли цивільних жителів Гостомеля і Бучі Київської області, оголосили про підозри. Це сталось на початку повномасштабного вторгнення окупантів у 2022 році.

Про це повідомляє Київська обласної прокуратури та Національна поліція України.

Вбивство у Гостомелі

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури повідомлено про підозру (заочно) військовослужбовцю збройних сил РФ у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що військовослужбовець збройних сил РФ, командир спеціальної машини загону мобільного особливого призначення ОМОН "Ратибор" управління росгвардії по Красноярському краю вчиняв злочини на території міста Гостомель Київської області.

Підозрюваний разом з іншими невстановленими в ході досудового розслідування військовослужбовцями ЗС РФ умисно відкрив вогонь з вогнепальної стрілецької зброї по автомобілю, який рухався по Гостомельському шосе Київської області. Вчиненим злочином заподіяно смерть двом цивільним особам.

Окупанту повідомлено про підозру за розстріл цивільних у Гостомелі

Фото: поліція Київщини

Вбивство в Бучі

Як зазначає прес-служба Національної поліції, в кінці березня 2022 року озброєний окупант без причин затримав 75-річного беззбройного місцевого мешканця. Разом із заручником він без попередження вдерся в дім іншого мешканця Бучі та вимагав дати йому алкоголь, і випити разом з ним. 63-річний господар відповів, що спиртного не вживає. Окупант відмову не прийняв і обшукав кухню, в результаті чого знайшов алкоголь, розлютився і розстріляв обох мешканців Бучі автоматною чергою. Від отриманих травм чоловіки загинули на місці.

Окупанту повідомили про підозру за розстріл цивільних у Бучі

Фото: Національна поліція України

Сестра і дружина вбитого господаря в цей час переховувались в сусідній кімнаті й стали свідками вбивства члена своєї родини й сусіда. Також вони розповіли слідчим, що згодом до них прийшли військові РФ, котрі поховали тіло господаря будинку на подвір’ї, а тіло іншого чоловіка винесли за територію домоволодіння — через декілька тижнів його тіло присипаним листям знайшов син.

Слідчі Нацполіції встановили особу вбивці. Це — 26-річний уродженець Алтайського краю, снайпер 27-го окремого загону спецпризначення "Кузбасс" (в/ч 6607, місто Кемерово) військ Нацгвардії РФ. За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора йому повідомлено про підозру за порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За скоєні воєнні злочини на території України йому загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, у Київській області заочно судитимуть офіцер Росгвардії, який у березні 2022 року спільно з підлеглими утримував та катував на території авіаційного підприємства в Гостомелі близько 100 українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.09.2024 20:49