Фото: zp.tax.gov.ua

Катував українців в морозильних камерах аеропорту Гостомеля: перед судом постане офіцер Росгвардії

У Київській області заочно судитимуть офіцер Росгвардії, який у березні 2022 року спільно з підлеглими утримував та катував на території авіаційного підприємства в Гостомелі близько 100 українців.

Про це повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора України.

"Їх тримали у трьох непрацюючих морозильних камерах. У найменшій, площею 6 квадратних метрів, перебувало 15 осіб, у найбільшій — близько 30 і більше. Серед утримуваних були як цивільні, так і військовополонені", — йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що серед утримуваних були як цивільні, так і військовополонені. Люди не мали необхідної медичної допомоги та достатнього харчування, спати доводилося, сидячи на підлозі. Більшість з них постійно була із зав’язаними очима.

"Температура цих приміщень була максимально несприятлива для перебування. Крім того, відсутні вентиляція, світло та вбиральні. Утримуваних били руками, ногами, прикладом автоматичної зброї", — зазначили в Офісі генпрокурора.

Крім того, рашисти катували полонених електричним струмом, позбавляли повітря, одягнувши на голову поліетиленовий пакет, та імітували розстріл. Такими забороненими та жорстокими методами окупанти намагались отримати від потерпілих інформацію про військово-політичне керівництво України, Збройні Сили України та осіб, які брали участь в АТО/ООС. Українці зазнали сильних фізичних та психологічних травм.

"Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно заступника командира по роботі з особовим складом загону мобільного особливого призначення "Ратибор" управління росгвардії по Красноярському краю за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України)", — додали в Офісі генпрокурора.

Катував цивільних у морозильних камерах аеропорту Гостомеля

Фото: Офіс Генерального прокурора

Нагадаємо, Моніторингова місія ООН встановила, що внаслідок російської агресії в Україні загинуло 14085 цивільних. Ці дані фіксуються з 2014 року, коли ворог окупував Крим та захопив частини територій Луганської та Донецької областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.04.2024 14:38