Атака на поплічників "Вагнера" в Судані. Скрін з відео

Розвідка відреагувала на статтю CNN про нібито удар України по поплічниках "вагнерівців" у Судані (відео)

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони коротко прокоментували публікацію CNN про те, що українські спецслужби нібито атакували воєнізоване угруповання у Судані, яке підтримує ПВК "Вагнера".

Представник української розвідки Андрій Юсов відповів на запитання "РБК-Україна".

"Ми не можемо це ні підтвердити, ні спростувати", — сказав Юсов.

При цьому він акцентував, що Головне управління розвідки може лише констатувати, що Росія послаблює свій вплив скрізь у світі та втрачає все те, що завойовувала та накопичувала поколіннями ще з часів СРСР.

"Це, зокрема, стосується й Африки. Можна також нагадати слова генерала Буданова про те, що Україна буде знищувати російських воєнних злочинців у будь-якій точці світу, де би вони не перебували", — підсумував Юсов.

Про що йдеться в статті CNN

Журналісти опублікували розслідування в якому допустили, що за серією ударів безпілотників і наземною операцією, спрямованою проти бойовиків, яких підтримує ПВК "Вагнера" в Судані, ймовірно, можуть стояти українські спецслужби.

Видання послалося на неназване джерело в українських військових колах, яке нібито розповіло, що ударів завдали лише через два дні після того, як ПВК "Вагнера" сприяв доставленню великого конвою зброї до Судану.

Іноземне видання також пише, що відбулося шість атак безпілотників на пікапи, що проїжджали мостом Шамбат. При цьому вісім інших ударів спрямували на припарковані транспортні засоби, будівлі та озброєних людей в Омдурмані та західному передмісті Омбада. Операція передбачала серію нападів на воєнізоване угруповання Сили швидкої підтримки (RSF), яке, як вважають, отримує допомогу від "Вагнера" в боротьбі проти суданської армії за контроль над країною.

Разом із тим високопоставлений військовий Судану сказав CNN, що йому "нічого не відомо про українську операцію", і він не вірить, що це може бути правдою. Водночас журналісти CNN звертають увагу, що відео, які їм вдалося отримати, зняті FPV-дронами DJI MAVIC 3, які використовують, зокрема, українські військові у війні проти РФ. Там також зазначають, що на одному із записів на моніторі контролера БпЛА помічений поряд з англомовним написом "STOP" україномовний "Зупинити".

Нагадаємо, що в липні генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш висловив "глибоку стурбованість" тим, що конфлікт між збройними силами Судану поставив країну "на межу повномасштабної громадянської війни, яка потенційно дестабілізує весь регіон".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.09.2023 10:53