Фото: скріншот з відео

Війна в Судані: в ООН зробили прогноз щодо кількості біженців

До 800 тисяч цивільних можуть покинути Судан через війну в країні. Такими прогнозами поділилися в Організації Об'єднаних Націй.

Про це повідомляє Reuters.

Заступник голови ООН Рауф Мазу, який займається справами біженців, заявив, що його агентство планувало еміграцію 815 тисяч осіб, включаючи 580 тисяч суданських та іноземних біженців, які нині мешкають у державі. Він наголосив, що близько 73 тисяч людей уже залишили Судан.

Він запевнив, що сотні людей було вбито та тисячі поранено за 16 днів боїв з 15 квітня. Це старт конфлікту між суданською армією та воєнізованими Силами оперативної підтримки.

Цікаво, що 30 квітня обидві сторони домовилися продовжити порушене перемир'я на три доби. В ООН у свою чергу повідомили, що представники організації допоможуть провести переговори про перемир'я в Саудівській Аравії.

Міністерство охорони здоров'я Судану повідомило про 528 загиблих людей, ще 4599 — отримали поранення. В ООН назвали таку ж кількість загиблих, але вважають, що реальні втрати набагато вищі.

Військовий переворот у Судані: що відомо

У суботу, 15 квітня, у північноафриканській країні Судан Сили швидкої підтримки здійснили спробу перевороту. Вони пов'язані із російською ПВК "Вагнера", мають спільне підприємство з видобутку корисних копалин, зокрема золота. Бої точилися між Силами швидкої підтримки та армією в районі аеропорту, де перебували два українські пасажирські літаки компанії SkyUp.

У перший день перевороту повідомлялося про 25 загиблих. Серед жертв — троє співробітників Всесвітньої продовольчої програми ООН. Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав призупинити бойові дії, а також покарати винних у загибелі його підлеглих.

17 квітня на посла Європейського Союзу у Судані було скоєно напад у його власній резиденції.

Нагадаємо, із Судану, де ведуться бойові дії, Україна успішно евакуювала 138 людей, серед них є іноземці. Операція проводилася Головним управлінням розвідки в координації з Офісом президента України та Міністерством закордонних справ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.05.2023 18:27