Фото: inform.zp.ua

Військовий переворот у Судані: стало відомо, скільки Україна евакуювала людей

Із Судану, де ведуться бойові дії, Україна успішно евакуювала 138 людей, серед них є іноземці. Операція проводилася Головним управлінням розвідки в координації з Офісом президента України та Міністерством закордонних справ.

Про це повідомляє прес-служба ГУР МО. Люди були вивезені зі столиці Судану.

"Проведено успішну рятувальну операцію з евакуації мирних громадян з охопленого боями Хартуму — столиці Судану", — наголошує ГУР.

Зазначається, що із зони збройного конфлікту евакуйовано 87 громадян України, здебільшого авіаційних фахівців — пілотів, техніків та членів їхніх родин. Також евакуйовано громадян Грузії та Перу. Це відбулося за умов безперервних боїв, недотримання режиму "тиші", відсутності їжі, води та техніки

"В цілому врятовано 138 громадян. Серед них 35 жінок та 12 дітей", — йдеться в повідомленні.

ГУР запевняє, що на цю мить усі евакуйовані перебувають в безпеці на території Єгипту.

"Їм надано необхідну медичну допомогу, харчування та воду. Громадяни України забезпечені візовою та документарною підтримкою та очікують швидкого повернення на Батьківщину", — додали у відомстві.

Військовий переворот у Судані: що відомо

У суботу, 15 квітня, у північноафриканській країні Судан Сили швидкої підтримки здійснили спробу перевороту. Вони пов'язані із російською ПВК "Вагнера", мають спільне підприємство з видобутку корисних копалин, зокрема золота. Бої точилися між Силами швидкої підтримки та армією в районі аеропорту, де перебували два українські пасажирські літаки компанії SkyUp.

У перший день перевороту повідомлялося про 25 загиблих. Серед жертв — троє співробітників Всесвітньої продовольчої програми ООН. Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав призупинити бойові дії, а також покарати винних у загибелі його підлеглих.

17 квітня на посла Європейського Союзу у Судані було скоєно напад у його власній резиденції.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ закликало громадян України уникати поїздок до Судану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Світ, 25.04.2023 10:22