Фото: прес-служба президента України

Салліван розповів, як США попередили РФ про візит Байдена в Україну

У понеділок, 20 лютого, в Україну з неоголошеним візитом прибув президент США Джо Байден. Як виявилося, Білий дім із міркувань безпеки завчасно попередив Кремль про поїздку американського гаранта.

Про це розповів радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван розповів на брифінгу, стенограму якого прес-служба Білого дому оприлюднила 20 лютого.

"Ми поінформували Росію про те, що президент Байден відвідає Київ. Ми зробили це за кілька годин до його відбуття з метою виключити конфліктні ситуації. Через конфіденційний характер цих контактів я не уточнюватиму, якою була відповідь Росії або яким було наше повідомлення", – зазначив Салліван.

Радник Байдена також не розповів, із ким саме в РФ контактували Штати.

Натомість заступник радника голови Білого дому з нацбезпеки Джон Файнер заявив, що поїздку американського президента в Україну готували кілька місяців.

"Цей візит ретельно планували протягом місяців, у процесі брали участь кілька служб Білого дому, а також невелика кількість наших колег із Пентагону, Секретної служби та, зрозуміло, розвідувальної спільноти", – зазначив Файнер.

За словами Файнера, над візитом також працювали високопоставлені представники українського уряду.

"Група, яка супроводжувала президента, була надзвичайно нечисленна і складалася в основному з деяких його найближчих помічників, невеликої медичної бригади, фотографа та служби безпеки", – уточнив Файнер.

Білий дім наголошує, що Байден знав про кожен етап плану поїздки та будь-які можливі непередбачені обставини. Зрештою, американський лідер таки ухвалив рішення про візит до України. Це відбулося 17 лютого після фінальної наради щодо безпеки візиту.

"Я не збираюся вдаватися до подробиць того, хто що сказав йому (Байдену, — ред.) в Овальному кабінеті, особливо щодо таких делікатних речей, як його безпека. Скажу лише, що він отримав повну презентацію дуже гарного та дуже ефективного оперативного плану безпеки. Він чув цю презентацію. Він був задоволений тим, що ризик був керованим. І він нарешті ухвалив рішення", – зазначив Салліван.

Водночас у Білому домі запевнили, що зможуть більше розповісти журналістам про організацію поїздки Байдена до Києва після завершення його європейського візиту. Наразі ж частина інформації, зокрема подробиці організації та види транспорту, якими користувалися президент та команда, не розголошується з міркувань безпеки.

Нагадаємо, під час свого візиту президент США пообіцяв надати Україні черговий пакет військової допомоги на $500 млн. За словами Байдена, цього разу Штати передадуть системи HIMARS, протитанковий ракетних комплексів JAVELIN тощо.

Відомо, що востаннє президент США відвідував Україну ще у 2008 році — це був Джордж Буш-молодший.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.02.2023 08:43