Фото: Facebook Оксана Маркарова

Саміт НАТО у Вашингтоні: британський посол зробив невтішний прогноз для України

Офіційному Києву не варто завищувати власні сподівання щодо прогресу розгляду заявки на вступ до Альянсу на майбутньому саміті блоку у Вашингтоні. Водночас вступ України в НАТО залишається питанням часу.

Таку заяву зробив посол Великої Британії в НАТО Девід Кворрі, пише Politico.

За словами дипломата, у Вашингтоні питання членства України в НАТО, ймовірно, буде обговорюватися. Проте, як зауважив Кворрі, Україні слід зменшити свої очікування щодо його результатів.

"Я не очікую великого стрибка вперед у цьому питанні, головним чином через ймовірну ситуацію на місцях", — заявив він.

Кворрі також наголосив, що Британія "абсолютно переконана, що законне місце України — в НАТО".

"Це питання коли, а не якщо, і наша робота тут полягає в тому, щоб продовжувати підтримувати Україну в міру того, як вона наближається до Альянсу", — йдеться у заяві дипломата.

Кворрі заявив, що союзники по Альянсу вже давно висловили свою підтримку заявці України на членство в блоці, але досі не зуміли запропонувати чітких термінів для вступу.

Посол також висловив сподівання, що допомога США Україні буде затверджена "якомога швидше".

"Ми дуже сподіваємося на швидкий прогрес щодо цього пакету. Це буде дуже важливо як з точки зору змісту, так і з точки зору політичного сигналу, який він надішле про незмінну прихильність Заходу до України, щоб довести цю справу до кінця", — додав Кворрі.

Раніше повідомлялось, що Північноатлантичний альянс активно готується до липневого саміту, що відбудеться у Вашингтоні. Однією з головних тем зустрічі буде продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії.

Нагадаємо, у серпні голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив із делегацією об'єднання парламентаріїв держав-членів Європейського Союзу шлях України до НАТО. Українська сторона сподівається отримати кінцеву відповідь щодо цього питання до Вашингтонського саміту НАТО.

Також 11 жовтня у Брюсселі відбулося засідання Ради Україна — НАТО. У ході засідання на рівні міністрів оборони обговорювались питання довготермінової взаємосумісності, боротьби з корупцією та підготовки до другої зими в умовах війни.

Додамо, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг обіцяв, що Північноатлантичний альянс розпочне реалізовувати оборонні заходи, які були погоджені у липні цього року. Водночас НАТО спрямує Україні більше військової допомоги. Столтенберг також заявив, що НАТО збільшить кількість військ на східному фланзі Альянсу до 300 тисяч солдатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.02.2024 12:33