Фото: Офіс президента

Скільки країн підтримали членство України в НАТО: заява Зеленського

Іспанія стала 21-ю країною, яка підтримує членство України в Північноатлантичному альянсі. Держави уклали відповідну декларацію.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

"Наша сьогоднішня заява це вже 21-й такий документ із членами Альянсу, і це більшість. Розраховуємо на підтримку України Іспанією на саміті Альянсу у Вільнюсі й Україна переконана, що на сьогодні існують усі підстави, щоби надати Україні запрошення до членства в НАТО", — сказав Зеленський.

У тексті спільної декларації лідерів Іспанії та України йдеться, що Іспанія підтримує зміцнення партнерства НАТО з Україною.

"Іспанія підтверджує свою підтримку політики відкритих дверей НАТО відповідно до Стратегічної концепції НАТО від 2022 року та Декларації Мадридського саміту НАТО", — йдеться в документі.

Шлях до членства України в НАТО

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що станом на сьогодні 20 країн-членів НАТО підтримують інтеграцію України до Альянсу. Це абсолютна більшість і позитивний сигнал для України. Він висловив сподівання, що вже на саміті у Вільнюсі в липні Україна отримає чіткі та конкретні меседжі, коли і як вона стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтверджував, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу. Він також наголошував, що на саміті у Вільнюсі країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі.

Міністр оборони Британії Бен Воллес своєю чергою наголосив, що для України необхідно розглянути можливість вступу до НАТО без виконання Плану дій щодо членства. Велика Британія підтримує пришвидшений вступ нашої країни до Альянсу.

Нагадаємо, 28 червня генсек НАТО заявив, що умовою будь-якого змістовного обговорення членства України в НАТО є її перемога у війні з Росією. Країни-члени Альянсу вважають, що найбільш термінове завдання зараз — забезпечити перемогу України як суверенної та незалежної держави.

Також посол США в НАТО Джуліанна Сміт заявила, що країни Північноатлантичного альянсу близькі до того, щоб досягнути консенсусу у питанні вступу України до Альянсу. НАТО має намір показати, що робить кроки назустріч прагненню української держави. 

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що вступ України до Північноатлантичного альянсу поставило б на місце російського диктатора Володимира Путіна. Такий крок повинен показати, що цивілізований світ не боїться будь-якого агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.07.2023 18:45