Фото: Twitter Джуліанни Сміт

Члени НАТО близькі до спільного рішення щодо вступу України до Альянсу, — посол США

Країни Північноатлантичного альянсу близькі до того, щоб досягнути консенсусу у питанні вступу України до Альянсу. НАТО має намір показати, що робить кроки назустріч прагненню української держави. 

Про це заявила посол США в НАТО Джуліанна Сміт, передає Al Arabya News.

"Я думаю, що більшість із нас впевнені, що ми зможемо дійти згоди, яка відображатиме, де ми перебуваємо, і що українці повірять і відчують щось більше, ніж повторення Бухареста", — сказала вона.

Сміт наголосила, що альянс наближається до досягнення консенсусу за формулюваннями, але сказала, що не хоче випереджати остаточне формулювання. За її словами, дозвіл Україні пропустити План дій щодо членства, який встановлює контрольні показники, що мають бути виконані для членства, був "одним із варіантів, який ми розглядаємо". Вона не сказала, чи можуть бути зроблені будь-які конкретні заяви щодо майбутнього України в НАТО напередодні саміту у Вільнюсі. Водночас вона додала, що очікує Зеленського на саміті, адже його присутність буде потужним сигналом російському диктатору Володимиру Путіну.

"Якщо взяти все це разом, я думаю, це дасть українцям відчуття, що ми їх почули і розуміємо. Сигнал, що виходить із Вільнюса, полягатиме в тому, що ми продовжуємо підтримувати Україну, ми підтримуємо Україну, і особиста присутність Зеленського, я думаю, знову ж таки, буде дуже потужною. "Я думаю, що це важливо для українців, і я думаю, що це важливо для альянсу НАТО", — зауважила Сміт.

Шлях до членства України в НАТО

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що станом на сьогодні 20 країн-членів НАТО підтримують інтеграцію України до Альянсу. Це абсолютна більшість і позитивний сигнал для України. Він висловив сподівання, що вже на саміті у Вільнюсі в липні Україна отримає чіткі та конкретні меседжі, коли і як вона стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтверджував, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу. Він також наголошував, що на саміті у Вільнюсі країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі.

Міністр оборони Британії Бен Воллес своєю чергою наголосив, що для України необхідно розглянути можливість вступу до НАТО без виконання Плану дій щодо членства. Велика Британія підтримує пришвидшений вступ нашої країни до Альянсу.

Нагадаємо, 28 червня генсек НАТО заявив, що умовою будь-якого змістовного обговорення членства України в НАТО є її перемога у війні з Росією. Країни-члени Альянсу вважають, що найбільш термінове завдання зараз — забезпечити перемогу України як суверенної та незалежної держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.06.2023 00:47