Фото: Reuters

Саміт в Єгипті завершився без резолюцій щодо Ізраїлю і ХАМАСу через позицію США

Лідери Арабських країни на саміті в столиці Єгипту Каїрі засудили ізраїльські бомбардування Сектору Гази. Через відсутність Ізраїлю і Сполучених Штатів Америки учасники не погодили ніяку спільну домовленість щодо стримування насильства.

Про це повідомляє Reuters.

Саміт організував і прийняв Єгипет. За підсумками засідання, там заявили, що сподівалися, що учасники закличуть до миру і відновлять зусилля, спрямовані на вирішення багаторічного конфлікту між палестинцями та ізраїльтянами. Президент Палестини Махмуд Аббас заявив, що палестинці не збираються покидати своїх земель.

Король Йорданії Абдалла закликав до неупередженого підходу до ізраїльсько-палестинського конфлікту і засудив "глобальне мовчання" щодо дій Ізраїлю. За його інформацією, в Секторі Гази загинули тисячі людей і більше мільйона залишилися без даху над головою.

Європейські країни, зокрема, Франція, Велика Британія, Німеччина та Італія наголосили на неприпустимості ескалації та закликали до створення гуманітарного коридору в Газу.

Найближчий союзник Ізраїлю США лише відправили до Каїру свого тимчасового повіреного у справах і він не виступав на зустрічі публічно. Через це у підсумку і уникли проголошення остаточних рішень.

Зазначимо, що Міністерство охорони здоров'я Гази, яке є підконтрольним бойовикам ХАМАС, заявило, що 4 358 палестинців загинули внаслідок бойових дій. Ще 13 651 людина отримала поранення. За офіційною інформацією, серед загиблих — 37 медичних працівників, знищено сім лікарень. Раніше Армія оборони Ізраїлю заявила, що приблизно 700 тисяч людей з 1,1-мільйонного населення Сектору Гази перемістилися на південь.

Нагадаємо, раніше американські експерти припустили, що терористи ХАМАСу під час нападу на Ізраїль, імовірно, використовували зброю з Північної Кореї. Зокрема, є дані, що бойовики застосували північнокорейські реактивні гранатомети F-7.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Іран є покровителем ХАМАСу і постачає 93% зброї, яку використовує ХАМАС. Президент Єврокомісії додала, що життєво важливо продовжувати санкції проти Ірану, а також розширити їх і придушити ухилення від санкцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.10.2023 22:50