Фото: Михайло Фрідман. Джерело: my.ua

СБУ оголосила олігарха Фрідмана у розшук

Служба безпеки України оголосила у розшук колишнього співвласника українського "Альфа-Банку" російського мільярдера Михайла Фрідмана.

Про це повідомляють на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

У картці Фрідмана вказана дата зникнення — 10 жовтня 2023 року. Йому інкримінована стаття Кримінального кодексу — "Фінансування дій, вчинених із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України".

Скріншот з сайту МВС

Скріншот з сайту МВС

Що відомо про дії олігарха Фрідмана проти України

З початку повномасштабного вторгнення Росії Фрідман "влив" близько двох мільярдів рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них — "Тульський патронний завод", який виробляє набої, а також "Уральський оптико-механічний завод імені Яламова", де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків і вертольотів Росії.

Для фінансування загарбницьких проектів Кремля олігарх використовував активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп". 

Фрідман також організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань Росії, які воюють в Україні. Крім того, страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя та здоров’я російських загарбників на фронті. Російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі Росії мобільний зв’язок у тимчасово окупованих регіонах України.

У серпні 2023 року Національна поліція та Бюро економічної безпеки повідомили Фрідману про підозру в ухиленні від сплати податків та відмивання майна. А 5 вересня Служба безпеки України повідомила йому про підозру. 

Нагадаємо, 7 листопада президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти дев'яти юридичних осіб. Частина з них пов'язана з російським олігархом Михайлом Фрідманом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 20.12.2023 19:48