Фото: Служба безпеки України

Зареєстрував БАД як ліки: звільненому заступнику МОЗ оголосили про підозру

Співробітники СБУ викрили протиправну діяльність колишнього першого заступника міністра охорони здоров’я. Його підозрюють у сприянні незаконній реєстрації іноземних лікарських засобів недоведеної якості.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.   

СБУ не називає прізвище колишнього посадовця МОЗу, але за описом можна зробити висновок, що йдеться про Олександра Комаріду. Саме його було звільнено 9 лютого 2023 року. Комаріда обіймав посаду з вересня 2021 року.  

Наразі екс-посадовцю повідомлено про підозру за ст. 321-2 Кримінального кодексу України (порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань і державної реєстрації лікарських засобів). Санкція статті визначає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

Як свідчать матеріали розслідування, колишній посадовець сприяв незаконній реєстрації іноземних лікарських засобів недоведеної якості. Встановлено, що він ухвалив неправомірне рішення щодо державної реєстрації за спрощеною процедурою закордонного препарату, який фактично є біологічно активною добавкою і потребує додаткових досліджень.

За інформацією Подільської окружної прокуратури міста Києва, що надає процесуальне керівництво розслідуванню, підозрюваний безпідставно підписав рішення, яким рекомендував здійснити державну реєстрацію препарату для лікування застуди та грипу. Цей препарат також широко використовувався для терапії COVID-19.

Наразі триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину та кола причетних до нього осіб.

Нагадаємо, 10 лютого СБУ повідомила про підозру одіозній адвокатці Тетяні Монтян, яка перебуває на території РФ. Вичерпну доказову базу вже підготовлено. Того ж дня, підозру передано народному депутату від забороненої ОПЗЖ Олегу Волошину. Його підозрюють у державній зраді. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 13.02.2023 10:55