Анастасія Трофімова й автори фільму "Росіяни на війні". Джерело: сайт Венеційського кінофестивалю

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо режисерки фільму "Росіяни на війні"

Стосовно режисерки фільму "Росіяни на війні" Анастасії Трофімової відкрили кримінальне провадження. Над справою працює Служба безпеки України.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора у відповіді на звернення голови Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України Ярослава Юрчишина.

Досудове розслідування розпочали у кримінальному провадженні за ознаками статті Кримінального кодексу України про виправдання та визнання правомірною російської агресії.

Відповідь Офісу прокурора

Джерело: Facebook-сторінка Ярослава Юрчишина

Народний депутат зазначив, що Трофімова проживає в Канаді та зняла матеріал за кошти платників податків цієї країни.

"Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягнути жорсткішого покарання за порушення українського закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофімової", — зазначив Ярослав Юрчишин.

У вересні Міністерство культури та стратегічних комунікацій внесло Анастасію Трофімову до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Russians at War ("Росіяни на війні") — документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, яка колись працювала у пропагандистській медіамережі Russia Today. Трофімова майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. В описі фільму вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито "допоможуть глибше зрозуміти цю війну".

Фільм створено в копродукції Канади та Франції. Він отримав фінансування від державного Канадського медіафонду в розмірі 340 тисяч доларів. Конгрес українців Канади закликав канадський уряд розслідувати, чому пропагандистський фільм "Росіяни на війні" зняли на гроші платників податків Канади.

Нагадаємо, що наприкінці вересня Міністерство закордонних справ України подякувало організаторам Цюрихського кінофестивалю. Там остаточно скасували публічні покази фільму "Росіяни на війні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 07.10.2024 20:13