Викриття топ-менеджерів заводу в Запоріжжі. Джерело: СБУ

СБУ викрила менеджерів заводу в Запоріжжі, який належав російському олігарху

Служба безпеки України викрила керівництво запорізького заводу електрообладнання, яким до листопада 2022 року володів олігарх із Росії Костянтин Григоришин. Менеджери завдали бюджету України збитків на 43 мільйони гривень.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Слідство встановило, що впродовж 2018-2021 років топ-менеджмент заводу організував схему виведення "в тінь" бюджетних коштів у вигляді несплати земельного податку.

"Оборудка завдала державі збитків на понад 43 мільйони гривень. Згодом організатори схеми поетапно перевели цю суму на рахунки холдингових компаній Григоришина на території Росії. Для маскування незаконних "транзакцій" вони оформлювали їх як погашення фінансових зобов’язань заводу перед компаніями російського олігарха", — йдеться в повідомленні.

У СБУ пояснили: щоби реалізувати злочинну схему, керівництво запорізького підприємства штучно занижувало коефіцієнт для сплати земельного податку. Для цього вносили неправдиві відомості до фінансово-господарської та звітної документації.

Після викриття оборудки ще до початку повномасштабного вторгнення Росії Служба безпеки України ініціювала проведення судово-економічних експертиз. Відповідні висновки експертів підтвердили факти незаконної діяльності фігурантів.

На підставі зібраних доказів фінансовому директору та головному бухгалтеру підприємства повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ухилення від сплати податку, вчинене службовою особою підприємства в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб;
  • службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

З 2022 року за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку це підприємство перейшло у державну власність на період воєнного стану як стратегічний об’єкт промисловості України.

Нагадаємо, що у жовтні у Дніпрі Служба безпеки України затримала директора компанії. Він продавав росіянам системи водопостачання для воєнних баз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.11.2023 10:56