СБУ викрила понад 100 угруповань, які підробляли міжнародні COVID-сертифікати

20 ГРУДНЯ 2021 13:46

З початку року СБУ ліквідовало понад 100 угруповань із виготовлення підроблених COVID-сертифікатів та довідок про негативні результати ПЛР-тестів.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на СБУ.

«За матеріалами СБУ понад 40 організаторам злочинних схем повідомлено про підозру. Серед них й іноземці, причетні до збуту довідок про негативні результати ПЛР-тестів», - йдеться в повідомленні.

За даними досудових розслідувань, ділки створювали власну «розгалужену мережу осередків» у різних регіонах нашої країни, що дозволяло їм отримувати незаконні щомісячні «прибутки» десятками млн грн.

«Встановлено також й факти внесення недостовірних відомостей до електронних медичних реєстрів. У ході спецоперацій у Києві, Львівській та Рівненській областях співробітники СБУ нейтралізували три розгалужені мережі з продажу підроблених медичних документів», - додали у відомстві.

Зловмисники виготовляли фальшиві свідоцтва про вакцинацію та довідки про результати ПЛР-тестів. Також вони підробляли COVID-документи, нібито видані іноземними медустановами.

Своїх «клієнтів» підшукували на спеціально створених інтернет-платформах, а також через власні зв’язки у медичних закладах і туристичних фірмах.

У Чернігові:

викрито ще одну схему виготовлення фальшивих міжнародних свідоцтв про вакцинацію. Щомісяця ділки «обслуговували» більше ніж пів тисячі осіб, які планували виїзд за кордон.

У Харкові та Івано-Франківську:

співробітники СБУ ліквідували злочинні схеми, організовані власниками декількох місцевих туристичних фірм. До пакета документів для виїзду за кордон вони пропонували своїм клієнтам фейкові довідки про негативний результат ПЛР-тестування.

За викритими фактами правопорушень тривають слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Фото СБУ.

Також читайте: Шкарпетку з наркотиками виявив службовий собака на кордоні з Польщею

Події, 20.12.2021 13:46