Фото: СБУ

СБУ викрила російських шпигунів, які хотіли влаштувати свого агента на оборонне підприємство у Києві

Служба безпеки встановила особи ще двох російських посадовців, які причетні до розвідувально-підривної діяльності проти України. Вони хотіли влаштувати свого агента до оборонного заводу у Києві.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Одним із них є співробітник головного управління міжнародного військового співробітництва Міноборони РФ полковник Дмитро Гулій. Ще одним російським шпигуном виявився заступник директора правового департаменту міністерства економічного розвитку Росії Віталій Техтелєв. Вони на початку повномасштабного вторгнення дистанційно завербували мешканця Києва. Зв’язок з російськими посадовцями зрадник підтримував через месенджер. У разі захоплення Києва вони обіцяли своєму агенту лояльне ставлення з боку окупантів. Невдовзі чоловік отримав від них завдання — влаштуватися до однієї з оборонних компаній в столичному регіоні і збирати та передавати в РФ розвіддані. 

Таким чином російські посадовці намагались отримати секретну інформацію про наявне українське озброєння, яке надходить Силам оборони на фронт. Крім того, їх цікавили дані про наслідки російських ракетних ударів по критичній інфраструктурі Києва.

У лютому 2023 року Служба безпеки затримала ворожого агента і повідомила йому про підозру у державній зраді. Під час розслідування співробітники української спецслужби "розкололи" затриманого — він надав персональні дані своїх "кураторів" з Росії. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ оголосили росіянам про підозру у шпигунстві вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Нагадаємо, 24 травня у Черкасах суд за матеріалами Державного бюро розслідувань арештував мільйонні активи росіянина. Він забезпечує харчами Путіна та силовиків країни-агресорки.

Додамо, Служба безпеки України затримала одного з організаторів прокремлівських провокацій у Києво-Печерській лаврі. Він поширював наративи Кремля та організовував замовні "акції протесту".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.05.2023 13:53