Фото: Служба безпеки України

СБУ викрила схему у Міноборони щодо розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артснарядів

У Києві затримано керівника одного з Головних управлінь Міністерства оборони України, який причетний до оборудки. Посадовець намагався провести закупівлю боєприпасів за завищеними цінами та в обхід антикорупційних запобіжників. 

Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

За даними слідства, посадовець міноборони у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для українських захисників. Але тоді бюджетні кошти не були переказані на рахунки спецекспортера.

Новостворена Агенція оборонних закупівель міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. Новий договір закупівлі боєприпасів, який пізніше уклала Агенція оборонних закупівель, не передбачав посередників, за ним снаряди мали купуватись напряму від виробника, щоб скоротити терміни поставок й зменшити ціну.

Як зазначають у СБУ, фігурант знехтував контрактом Агенції оборонних закупівель і безпідставно продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецекспортером. На додаток, після пролонгації старого договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника перерахували майже 1,5 мільярда гривень.  Ця сума на 30% перевищила вартість снарядів за прямим договором з виробником.

Наразі фігуранта усунуто від виконання службових обов’язків, йому загрожує до 15 років тюрми за перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.

Нагадаємо, 20 грудня СБУ викрила посадовців Ужгородської міської ради на розкраданні бюджетних коштів. Фігуранти наживалися на ремонті будівель комунального підприємства. Своїми діями вони завдали місцевому бюджету збитків майже на 700 тисяч гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.12.2023 21:44