Фото: соцмережі

СБУ викрила шістьох блогерів, які знімали роботу ППО 16 травня: яке покарання їм загрожує (фото)

У ніч на 16 травня під час масованої ракетної атаки РФ по території Києва, шість жителів різних районів столиці знімали на фото й відео роботу протиповітряної оборони та наслідки ураження повітряних цілей. Відзняті матеріали вони розмістили у соцмережах. Згодом цей контент з’явився на російських інтернет-ресурсах.

Про це повідомили в прес-службі Офісу генпрокурора.

Осіб, які причетні до зйомки, оперативно встановили. У їхніх помешканнях провели обшук, вилучили технічні засоби, які використовувалися для поширення забороненого контенту. 

Крім того, кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони. За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур. При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола "користувачів". Отриману таким чином інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України.


Фото: СБУ

Кримінальне провадження

Правоохоронці вже розпочали розслідування за фактом несанкціонованого поширення інформації про рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

"Прокуратура вкотре закликає громадян відповідально поставитися до заборон знімати та оприлюднювати відео роботи протиповітряної оборони України і наслідків ураження повітряних цілей, оскільки ворог може відстежувати такі повідомлення та коригувати удари. За коригування ворожого вогню передбачена кримінальна відповідальність — до восьми років позбавлення волі", — попереджають в ОГП.

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов переконаний, що усі, хто публікував у соцмережі роботу ППО Києва, притягнуть до відповідальності.

"У нас був не зовсім приємний випадок, коли наші громадяни, не розуміючи дуже небезпечної ситуації, викладали відео роботи ППО. Це неприпустимо. Більш того, я більш ніж впевнений, що вони будуть за це нести відповідальність, — ті, хто робить такі речі", — наголосив секретар РНБО.

Нагадаємо, уночі 16 травня російські окупанти здійснили восьмий масований обстріл Києва з початку травня. Після ракетної атаки зафіксували падіння уламків в Соломʼянському, Шевченківському, Святошинському, Оболонському та Дарницькому районах столиці. Попередньо, відомо про трьох постраждалих.

З шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", дев'ять крилатих ракет "Калібр" — з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, "Іскандер-М"). ППО виявила та знищила усі ворожі цілі в повітряному просторі Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.05.2023 10:31