Фото: СБУ

СБУ затримала керівника заводу, який намагався вкрасти мільйони гривень на запчастинах для літаків

Співробітники Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили очільника оборонного заводу "Укроборонпрому" на махінаціях з закупівлями. Зловмисник розкрадав бюджетні гроші на закупівлі запчастин для літаків СУ-27.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За матеріалами слідства, мова йде про модулі підсилення потужності бортових радіолокаційних систем на українських винищувачів СУ-27.

"Директор одного з оборонних підприємств нашої держави разом зі спільниками намагався вкрасти майже 4 мільйони бюджетних гривень на закупівлі відповідного авіаобладнання. Саме на цю суму він уклав договір з афілійованою комерційною структурою на придбання авіаційного модуля", — йдеться в повідомленні.

За інформацією правоохоронців, ділки поставили на держпідприємство несправні комплектуючі, а його очільник розпорядився взяти на баланс браковану продукцію та оплатити. Для цього посадовець підписав бухгалтерські документи на приймання несправного майна.

"На їх підставі оборонна компанія перерахувала комерсантам першу частину платежу у розмірі 1,9 мільйона гривень. У подальшому учасники "схеми" планували вивести ці гроші у тінь через підконтрольні фірми, обготівкувати та розподілити між собою. Однак, правоохоронці своєчасно викрили оборудку та поетапно її задокументували", — йдеться в повідомленні.

 У СБУ зазначають, що після цього на всю суму договору у розмірі 3,9 мільйона гривень було накладено арешт і тим самим заблоковано спроби їх привласнення. Екс-директору держпідприємства, керівнику фірми-постачальника та ще двом їхнім спільникам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

"Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми", — зазначають у СБУ.

Нагадаємо, для потреб Збройних сил України передали авіаційні помпи та комплектувальні до них на загальну суму понад 10 мільйонів гривень. Раніше їх викрали в одній із військових частин. В Офісі Генерального прокурора додали, що надалі це обладнання громадянин намагався продати через мережу Інтернет.

Під час проведення досудового розслідування товари вилучили, щоби не допустити їх реалізації стороннім особам, у тому числі представникам держави-агресора. За клопотанням прокурора на них наклали арешт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.12.2023 11:30