Фото: СБУ

СБУ затримала керівників інтернет-провайдера, який забезпечував зв'язком окупований Донецьк

У Києві правоохоронці викрили двох керівників інтернет-провайдера, який забезпечував зв'язком тимчасово окупований Донецьк. Фігурантам загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

"Кіберфахівці СБУ затримали у Києві керівників підконтрольного ФСБ РФ інтернет-провайдера із Донецька. Зловмисники співпрацюють з агресором на тимчасово захопленій частині України, але намагалися "легалізуватися" у столиці нашої держави", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, їхній інтернет-провайдер забезпечує зв’язком штаби військ агресора, місцеву окупаційну адміністрацію РФ і так званий "силовий блок" терористичної організації "ДНР".

Також затримані допомогли ФСБ взяти під контроль значну частину інтернет-трафіку в тимчасово окупованому Донецьку. Зокрема на серверах провайдера встановлено спеціалізоване обладнання російської спецслужби, яке дозволяє моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону.

"Насамперед загарбники залучили апаратно-програмний комплекс для контролю за трафіками інтернет-з’єднань та ідентифікації користувачів. Одержані відомості ФСБ використовувала для вербування мешканців регіону та їх подальшого залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України", — додали в СБУ.

Як встановило розслідування, засновником інтернет-компанії є колишній співробітник радянського КДБ. Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну він разом зі своїм підлеглим переїхав до Києва з Донеччини. Перебуваючи в столиці, фігуранти дистанційно управляли інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством та отримали на нього ліцензію. До того ж компанія сплачує податки країні-агресору.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів у Києві виявлено:

  • комп’ютери, мобільні телефони, флеш-носії пам’яті, документи та чорнові записи із доказами незаконної діяльності;
  • готівку в різних валютах на суму 120 тисяч доларів.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру. Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 18 лютого російські хакери здійснили чергову атаку на кілька українських медіа. Ворог розмістив на сторінках цих ресурсів фейкову інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.02.2024 16:23