Фото: СБУ

Шпигував за кораблями ЗСУ на користь Росії: на Миколаївщині викрили зрадника

Кіберфахівці Служби безпеки України (СБУ) викрили на Миколаївщині ще одного інформатора російських спецслужб, який збирав розвіддані про Сили оборони поблизу акваторії Чорного моря.

Про це повідомляє прес-служба СБУ у Telegram-каналі.

Зазначається, що серед пріоритетних "цілей" ворога були військові кораблі Збройних сил України й напрямки їхнього переміщення морськими та річковими маршрутами. Водночас шпигуна цікавили координати сухопутних підрозділів українських захисників, у тому числі тих, які залучені до бойових операцій на лівобережжі Херсонської області.

"Розвідінформація потрібна була загарбникам для підготовки ракетно-дронових атак на прифронтову частину півдня України", інформують в СБУ.

Завдяки проведенню співробітниками СБУ контрдиверсійних заходів російського інформатора вдалося викрили на початковому етапі його розвідувально-підривної діяльності. Це дозволило убезпечити місця дислокації підрозділів ЗСУ, а також задокументувати злочинні дії фігуранта і затримати його у власному помешканні.

Слідство встановило, що ворожим поплічником виявився місцевий житель, якого агресор дистанційно залучив до співпраці на початку цього року. У поле зору окупантів чоловік потрапив через свої неодноразові дописи на підтримку агресивної війни проти України.

Стало відомо, що після відпрацювання ворожих завдань фігурант "звітував" у месенджері представнику однієї з російських спецслужб. Докази розвідувальної діяльності на користь країни-агресора були знайдені у помешканні чоловіка під час обшуку.

Фігуранту повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Наразі зловмисник перебуває під вартою, йому загрожує 12 років тюрми.

Нагадаємо, кількома тижнями раніше Служба безпеки України затримала російського агента, який встановив веб-камери поблизу Миколаївського морського порту, щоб шпигувати за військовими кораблями

Фігурантом справи виявився працівник місцевої компанії, якого спецслужба Росії дистанційно завербувала наприкінці 2023 року. Він потрапив у поле зору окупантів через свою активність у прокремлівських Telegram-каналах, де схвалював збройну агресію проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 22.02.2024 10:04