Фото: "Вікіпедія"

Швеція найближчим часом може передати Україні винищувачі Gripen, — Politico

Уряд Швеції наразі активно обговорює передачу Україні винищувачів свого виробництва Gripen.

Про це повідомляє Politico.

Американське видання вказує, що рішення Норвегії, Данії, Бельгії та Нідерландів передати Україні винищувачі F-16 зробило питання про передачу винищувачів Gripen з боку шведського уряду актуальнішим і більш обговорюваним.

На думку експертів, якщо Швеція все ж наважиться, передача авіації триватиме до року, перш ніж вони опиняться в Україні. Це пов'язано з тим, що пілоти та інженери потребуватимуть навчання з незнайомими системами.

Зазначається, що Gripen можуть суттєво допомогти Україні контролювати свій повітряний простір, адже вважаються відносно дешевими й простими в обслуговуванні. Також літаки можуть працювати з коротших, вужчих злітно-посадкових смуг, включаючи імпровізовані злітно-посадкові смуги на прямих ділянках автомагістралей. Це зменшує ризик їхнього скупчення на великій базі та потенційного знищення внаслідок однієї ворожої атаки. Крім того, Gripen мають спеціальне обладнання для протидії російським винищувачам та радарним системам класу "земля-повітря".

Що відомо про шведські винищувачі Gripen

Шведський JAS 39 Gripen є багатоцільовим винищувачем четвертого покоління. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий універсальний літак, здатний виконувати різні завдання.

У серпні президент Володимир Зеленський повідомив, що українські льотчики розпочали тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Зеленський також інформував про переговори з урядом Швеції щодо надання Україні цих літаків.

Пізніше прем'єр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що країні потрібні літаки для власної оборони, адже заявку країни на вступ до Альянсу ще не завершено. При цьому він не виключив надання Україні винищувачів у майбутньому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Додамо, у вересні українські пілоти пройшли підготовку на шведських винищувачах Gripen. Ознайомча підготовка передбачала тестові польоти на літаках і на тренажерах, а також навчання для наземного персоналу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.10.2023 10:38