Фото: Укрінформ

Швейцарія допоможе Україні з розмінуванням територій

Швейцарія виділила пакет допомоги для розмінування територій України. Країна надасть щонайменше 18 мільйонів євро.

Про це повідомив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на Конференції з питань відновлення України (URC2023) у Лондоні.

Зокрема, Швейцарія передасть спеціальну дистанційно керовану машину і проведе навчання для фахівців.

"Коли справа доходить до гуманітарного розмінування, ми знаємо, що це є ключ до відновлення та реконструкції в Україні... Швейцарія як нейтральна країна та депозитарій Женевських конвенцій має давні гуманітарні традиції. Захист цивільного населення у воєнний час є основою наших міжнародних зобов'язань", — сказав Кассіс під час виступу на URC2023.

Міністр додав, що Женевський міжнародний центр гуманітарного розмінування підтримає українську владу у розширенні програми протимінної діяльності.

"Крім того, до 2028 року Швейцарія вже ухвалила рішення підтримати Україну у розмірі 1,8 мільярда євро як перший крок. Я також з нетерпінням чекаю на можливість взяти участь у Міжнародній донорській конференції з гуманітарного розмінування в Україні 11-12 жовтня 2023 року в Загребі", — наголосив Кассіс.

Він також нагадав, що Швейцарський фонд розмінування (FSD) працює в Україні з 2014 року. За його словами, FSD знешкоджуватиме нерозірвані боєприпаси в Харківській області, особливо в міських районах, які сильно забруднені.

За інформацією Кассіса, Швейцарія розуміє важливість інноваційних технологій у розмінуванні, зокрема застосування дронів і роботів, що роблять процес розмінування більш оперативним і безпечним. Для Швейцарії буде важливо поєднати роботу технічних фахівців і такі технології.

Нагадаємо, Україна є однією з найзамінованіших країн світу. На повне знищення мін та снарядів знадобляться десятки років, а роботи з розмінування коштуватимуть 35,7 млн доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.06.2023 18:42