Фото: Уніан

Скільки чоловіків призовного віку щодня виїжджають з України через західний кордон: дані ДПСУ

Близько шести тисяч чоловіків призовного віку за добу виїжджають з України через західний кордон. Зокрема, за системою "Шлях", як волонтери, виїжджає 150-200 чоловіків.

Про це повідомив начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, полковник Ігор Матвійчук, передає "Суспільне".

Посадовець зауважив, що останнім часом все більше чоловіків беруть шлюб з багатодітними мамами й скориставшись цим, виїжджають за кордон. Також багато випадків, коли чоловіки виїжджають як супроводжуючі з людьми, які мають інвалідність.

"В законодавстві не деталізовано можливість контролю за особою, яка супроводжує особу з інвалідністю. Тобто, одну особу з інвалідністю можуть супроводжувати в різний час різні люди на підставі акту встановлення факту догляду, який видається будь-кому; він не захищений, його можна підробити. То ж з одною особою з інвалідністю можуть виїхати кілька осіб, а перевірити, чи повернулися попередні, неможливо. Ця система потребує вдосконалення. Міністерство соціальної політики має врегулювати це питання", — розповів Матвійчук.

Він також наголосив, що за такі дії законодавство не передбачає відповідальності. Він додав, що великий відсоток чоловіків, які виїжджають за кордон, мають довідки про непридатність до військової служби.

Водночас, за словами Матвійчука, найкумедніший випадок, який трапився прикордонникам, це — зміна статі за документами.

"Чоловік призовного віку змінив у РАГСі документи: був Антон, став – Тоня. Але насправді стать він не змінював", — розповів прикордонник.

Нагадаємо, на Запоріжжі працівники Державного бюро розслідувань викрили схему ухилення від мобілізації, яку організував очільник одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та  троє його підлеглих. Орієнтовна вартість "послуги" ділків складала від двох до трьох тисяч доларів США на одну людину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.12.2023 17:37