Фото: ілюстративне. Джерело: biz.today.ua

Здобуття вищої освіти особами призовного віку: у Раді готують новий законопроект

В Україні деякі громадяни використовують навчання у закладах вищої освіти для отримання відстрочки від армії. Щоб цього запобігти, народні депутати готують новий законопроект, який регулюватиме питання здобуття другої вищої освіти чоловіками призовного віку.

Про це повідомила народна депутатка Наталія Піпа в ефірі телеканалу "Еспресо".

За її словами, даний законопроект буде враховувати сферу діяльності громадянина, а не лише його вік.

"Якщо ми не змінимо умови, то ситуація зі чоловіками призовного віку, які отримують другу вищу, наступного року не зміниться. Проте, я думаю, що умови зміняться. Тому ми відповідно побачимо іншу цифру. Відповідний законопроект Веніславського був вже зареєстрований, проте в Європейському Союзі його визнали дискримінаційним за віком", — пояснила вона.

До того ж Піпа додала, що законопроект, який зараз розробляється, буде мати інші критерії.

"Зокрема, не за віком, а від сфери діяльності. Тобто, буде враховуватись сфера діяльності людини й відповідність до неї набуття другої вищої освіти", — наголосила депутатка.

Також вона підкреслила, що ситуація може змінитись вже цієї зими.

"Наказ Генштабу повинен змінити правила гри. Оскільки, здобуття другої вищої освіти є лише відстрочкою. Тому ситуація може змінитись вже цієї зими. Звісно добре, коли люди навчаються, однак погано, коли це є способом уникнути мобілізації. Наша країна справді потребує захисників й тому ситуація є дуже складною", — акцентувала Піпа.

Нагадаємо, 9 листопада президент Володимир Зеленський підписав укази про продовження дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації в Україні. Таким чином воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили ще на 90 діб. Вони діятимуть щонайменше до 14 лютого 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.11.2023 17:22