Фото: Державне бюро розслідувань

У Запоріжжі викрили схему ухилення від мобілізації: "послугою" скористалися понад 300 осіб

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) викрили схему ухилення від мобілізації, яку організував очільник одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) у Запоріжжі.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Зазначається, що керівник районного ТЦК та СП та троє його підлеглих надавали військовозобов’язаним повний "пакет послуг" для звільнення від військової служби. 

Правопорушники діяли за наступною схемою: спершу ухилянтів реєстрували у тому ж районі міста, де розташований військкомат, а потім їх ставили на облік та надавали сфальсифіковані медичні документи для проходження військово-лікарської комісії з подальшим звільненням від військової служби.

За оперативними даними, за період 2022 2023 років в такий спосіб від мобілізації встигли ухилитись понад 300 осіб. Орієнтовна вартість "послуги" ділків складала від двох до трьох тисяч доларів США на одну людину.

Працівники ДБР провели обшуки за місцями проживання та роботи посадових осіб районного ТЦК та СП. Наразі слідчі дії продовжуються. Встановлюється повне коло залучених осіб. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 10 років.

Нагадаємо, за даними речника Державної прикордонної служби Андрія Демченка, за час великої війни українці понад 800 разів пропонували прикордонникам хабарі, аби незаконно покинути країну. Загальна сума пропозицій становить приблизно три мільйони гривень. Також останнім часом почастішали випадки, коли військовозобов’язані намагаються "непомітно" покинути Україну, використовуючи особливості авто: сховатися в багажнику, у спальних відділеннях вантажівок тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 20.12.2023 12:11