Фото: konkurent.ua

Скільки мільярдів доларів витратила Росія на війну в Україні за півтора року: дані Forbes

Росія за півтора року війни проти України витратила 167 мільярда доларів. Країна-агресор витрачає близько 300 мільйонів доларів щодня на ведення бойових дій.

Про це повідомило видання Forbes.

За розрахунками журналістів, прямі військові витрати та вартість втраченої техніки РФ із 24 лютого 2022-го до 24 серпня 2023 року становлять приблизно 167,3 мільярда доларів. Водночас до цієї оцінки не входять постійні видатки на оборону, які не пов’язані з військовими діями, а також економічні збитки, яких зазнає Москва через агресію.

Головні напрямки військових витрат країни-агресорки:

  • забезпечення військових дій — 51,3 мільярда доларів;
  • зарплати військових  35,1 мільярда доларів;
  • компенсації родинам загиблих  25,6 мільярда доларів;
  • компенсації родинам поранених  21 мільярда доларів;
  • вартість знищеної техніки  34 мільярди доларів.

Крім того, лише торік російська артилерія використовувала до 50 тисяч снарядів на день. Середня ціна снаряда радянського калібру становить близько тисячі доларів. Наразі росіяни використовують близько 10 тисяч снарядів на день. Отже, лише на забезпечення російської артилерії росіяни витратили понад дев'ять мільярдів доларів за півтора року війни.

Найбільші втрати ворога у війні проти України серед техніки — танки та авіація. Росія втратила 315 бойових літаків, середньою вартістю 18,8 мільйона доларів, та 316 гелікоптерів, середньою вартістю 10,4 мільйона доларів. Але більшість втрат авіації відбулися в перші півроку повномасштабного вторгнення.

Як зазначається, російський бюджет витратив за січень-червень 2023 року більше, ніж планував витратити за весь 2023 рік. При цьому з падінням рубля "вартість" російського солдата зменшилася з близько 200 доларів на день у 2022 році до 120 доларів на день зараз. Так само зменшилася й вартість компенсації.

Нагадаємо, протягом минулої доби Збройні сили України ліквідували ще 350 російських окупантів. Також українські військові спалили десятки одиниць ворожої бронетехніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.09.2023 19:55