На фото: Денис Шмигаль. Джерело: Telegram прем'єр-міністра

Скільки потрібно коштів на швидке відновлення країни: Шмигаль озвучив суму

Уряд цього року спрямовуватиме основні зусилля на програми з відновлення країни. Станом на сьогодні держава потребує для швидкого відновлення 15 мільярдів доларів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 16 лютого.

Він наголосив, що напередодні уряд й Світовий банк провели переговори щодо потреб відновлення України. Під час діалогу було озвучено нову загальну суму для відбудови — 486 мільярдів доларів. На швидке відновлення необхідно 15 мільярдів доларів.

"Ми бачимо, що протягом останнього року потреби на відбудову продовжили зростати. Особливо зростання помітно в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла", — зауважив він.

Водночас, за словами прем'єра, сукупні економічні, соціальні та інші втрати України станом на кінець 2023 року становлять майже 499 мільярдів доларів. Він додав, що головним ресурсом для відбудови держави має стати конфіскація заморожених російських активів. 

Відомо, що торік держава відновила над 37 тисяч об'єктів. Тим часом Кабінет міністрів створює умови для залучення приватних інвестицій, які дадуть змогу прискорити процес відбудови й трансформацію України на шляху до Європейського Союзу.

Пріоритети відбудови країни

Раніше Денис Шмигаль заявив, що відбудова України відбуватиметься за п’ятьма напрямками. Проте особливим пріоритетом у відновленні нашої держави має стати створення сильних проектних команд у регіонах та громадах.

За його словами, успішна відбудова має п’ять компонентів: стратегія, ресурси, інфраструктура реалізації, сильні проєктні команди виконавців, формування коаліції відновлення із міжнародних партнерів, бізнесу, громадянського суспільства.

Нагадаємо, напередодні міністр закордонних справ Греції Георгій Герапетрітіс повідомив, що його країна планує брати активну участь у процесах з повоєнної відбудови України. З першого дня російського вторгнення ця держава зайняла чітку позицію щодо підтримки Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.02.2024 01:15