Фото: МЗС Греції

Греція планує брати активну участь у відновленні України: офіційна заява

Греція планує брати активну участь у процесах з повоєнної відбудови України. З першого дня російського вторгнення ця держава зайняла чітку позицію щодо підтримки Києва.

Таку заяву на відкритті Міжнародної конференції з відновлення України зробив міністр закордонних справ Греції Георгій Герапетрітіс, повідомляє прес-служба грецького МЗС.

Посадовець наголосив, що багато компаній та установ з накопиченим досвідом і порівняльними перевагами в галузі реконструкції та відновлення активно працюють в Україні. 

"До таких секторів належать енергетична інфраструктура, судноплавство, цифровізація, будівництво, захист культурної спадщини, сільськогосподарський сектор, туризм і багато інших галузей", — заявив Герапетрітіс .

Міністр зауважив, що мобілізація ділової спільноти Греції та державного сектору для участі у відновленні України також зробить суттєвий внесок у використання можливостей, що відкриваються завдяки руху значних коштів Євросоюзу.

Він також наголосив, що його країна з перших днів зайняла чітку позицію щодо України.

"Греція повністю підтримала Україну, вона твердо стояла на боці міжнародного права проти будь-якого неспровокованого нападу, проти будь-якого порушення суверенітету, проти будь-якої тенденції до ревізіонізму. Ми солідарні з країною, яка зазнала нападу, і будемо всіляко підтримувати Україну в її боротьбі за суверенітет", — йдеться у заяві грецького міністра.

Герапетрітіс підкреслив, що громадяни грецького походження багато століть мирно жили на берегах Чорного моря, тому "ніхто не забуває про злочини в Маріуполі".

"Місті з грецькою назвою і зі значним населенням грецького походження, так само як ми не забуваємо про бої та втрати в Одесі. Російський військовий наступ на Україну — це не тільки загроза безпеці Європи. Він ставить під загрозу мир і стабільність у всьому світі, грубо порушуючи Статут ООН і встановлені норми міжнародного права", — додав Герапетрітіс.

Нагадаємо, раніше Денис Шмигаль заявив, що відбудова України відбуватиметься за п’ятьма напрямками. Проте особливим пріоритетом у відновленні нашої держави має стати створення сильних проектних команд у регіонах та громадах.

За його словами, успішна відбудова має п’ять компонентів: стратегія, ресурси, інфраструктура реалізації, сильні проєктні команди виконавців, формування коаліції відновлення із міжнародних партнерів, бізнесу, громадянського суспільства.

Нагадаємо, 8 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зможе забезпечити вільну від корупції післявоєнну відбудову державиТакож гарант наголосив, що наша держава вже продемонструвала значний прогрес у боротьбі з хабарництвом.

Світ, 15.02.2024 16:10