Фото: Telegram Денис Шмигаль

Шмигаль повідомив, за чий кошт відбуватиметься відбудова України: уряд ухвалив два документи

Головним ресурсом відбудови України мають стати конфісковані російські активи. Для легітимної конфіскації українська влада запропонувала чітку і зрозумілу дорожню карту. 

Про це у Telegram написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, один із ключових елементів — це робота Міжнародного реєстру збитків, який був створений рішенням Ради Європи та працюватиме в Нідерландах.

"Сьогодні затвердили два документи, які сприятимуть якісному функціонуванню реєстру. З огляду на те, що цей реєстр працюватиме в електронній формі, то Мінцифра та Мін’юст України мають розробити й передати технічні вимоги для створення програмного забезпечення такого реєстру. Мінцифри також має розробити можливість для українців подавати через Дію заяви про відшкодування збитків або втрат", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що другий документ у цьому напрямку — це наші пропозиції щодо класифікації категорій збитків, що підлягають компенсації.

"Це дозволить системно підійти до передавання всієї інформації про збитки, втрати та шкоду, яку заподіяла Росія як державі Україна, так і кожному з наших громадян та українським юридичним особам", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Денис Шмигаль заявив, що відбудова України відбуватиметься за п’ятьма напрямками. Проте особливим пріоритетом у відновленні нашої держави має стати створення сильних проектних команд у регіонах та громадах.

За його словами, успішна відбудова має п’ять компонентів: стратегія, ресурси, інфраструктура реалізації, сильні проєктні команди виконавців, формування коаліції відновлення із міжнародних партнерів, бізнесу, громадянського суспільства.

Нагадаємо, 8 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зможе забезпечити вільну від корупції післявоєнну відбудову державиТакож гарант наголосив, що наша держава вже продемонструвала значний прогрес у боротьбі з хабарництвом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.12.2023 16:42