Фото: ДСНС

Скільки років міни можуть бути небезпечними: роз'яснення рятувальників

На сьогодні в Україні залишається замінованою понад 100 тисяч квадратних кілометрів. Міни можуть залишатись небезпечними ще десятки років.

Про це повідомив перший заступник начальника мобільного рятувального центру ДСНС Юрій Цикенюк.

Він зауважив, що міни є одним з найпідліших методів ведення війни. При цьому росіяни залишають їх у будинках мирних мешканців.

За словами Цикенюка, після завершення війни найбільшою небезпекою для населення будуть мінні поля та пастки, встановлені росіянами. Такі пастки можуть спрацювати не лише від наїзду техніки, а і якщо на них наступить людина.

"Міна зі своїми характеристиками протягом 70 років може тримати свій бойовий стан. Тобто протягом цього часу теоретично вона може вибухнути", — уточнив Цикенюк.

Скільки коштуватиме розмінування України

Україна є однією з найзамінованіших країн світу. На повне знищення мін та снарядів знадобляться десятки років, а роботи з розмінування коштуватимуть 35,7 млн доларів. Про це раніше повідомляв постійний представник програми розвитку ООН Яко Сільє.

Водночас, за даними президента Володимира Зеленського, на сьогодні в Україні забруднено 174 тисячі квадратних кілометрів мінами та ворожими снарядами. Це вдвічі більше, ніж територія Австрії. Він зауважив, що проблема замінувань дуже гостро стоїть у Херсонській області.

Нагадаємо, днями Канада передала Державній службі України з надзвичайних ситуацій першу партію обладнання для розмінування загальною вартістю 22,5 мільйона канадських доларів (приблизно 16,5 мільйона доларів США).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.05.2023 19:32