Колаж TrueUA

Скільки штамів коронавірусу на сьогодні фіксують в Україні: відповідь МОЗ

На території України станом на сьогодні циркулює кілька підтипів COVID-19. Серед них — штам FLiRT, від якого днями в Івано-Франківській області померла 80-річна жінка.

Про це розповів заступник міністра охорони здоровʼя, головний санітарний лікар України Ігор Кузін, пише "Суспільне".

За його словами, станом на сьогодні на території України циркулює щонайменше 10 різних підтипів коронавірусу, зокрема і штам FLiRT, який був зареєстрований вперше у світі в березні 2024 року. 

"Поширення нового штаму збігається з загальносвітовою тенденцією. SARS-CoV-2 постійно мутує. Станом на зараз на території України циркулює щонайменше 10 різних підтипів або субваріантів штамового мікрофту. Всі ці штами мають різну характеристику. І останній з тих, який був ідентифікований на території України, є штам FLiRT, який був зареєстрований вперше у світі в березні цього року", — зазначив він.

Кузін підкреслив, що Сполучені Штати Америки повідомили про те, що в них в середньому на 20% зросла захворюваність. Приблизно такі ж самі показники реєструється і в Великій Британії. 

В Україні за останній місяць зросла кількість захворювань, але поки що нема прогнозів про можливість епідемії. Рівень захворюваності по регіонах залежить від щільності населення, і на сьогодні Київ є лідером за цим показником. До того ж високі показники захворюваності у Львівський та Івано-Франківській областях.

Як вберегтися від COVID-19

Директорка Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург раніше нагадувала, як можна знизити ризики зараження коронавірусом. Зокрема, потрібно:

  • слідкувати за особистою гігієною;
  • часто мити руки;
  • користуватися дезінфекційними засобами;
  • уникати закритих приміщень з великою скупченістю людей;
  • часто провітрювати приміщення;
  • проводити вологе прибирання вдома і на роботі.

"Та, головне, категорично дотримуватися правила — "Захворів — сиди вдома!". Відчули нездужання — за можливості максимально самоізолюйтеся. Адже COVID, навіть з легким перебігом хвороби, для зараженої вами людини зі слабким імунітетом (дитини, вагітної, хронічного хворого, людини старшого віку) може стати смертельним. Якщо захворіла дитина, теж обов’язково залиште її вдома та зверніться до лікаря. І для дітей, і для дорослих потрібно зробити тест, щоб точно розуміти, яку стратегію лікування обрати. Тож алгоритм дій має бути наступним: захворіли — залишилися вдома — звернулися до лікаря — протестувалися та неухильно дотримуєтесь всіх рекомендацій до повного одужання", — наголошувала Гінзбург.

Нагадаємо, раніше ми писали, чому FLiRT вважається більш небезпечним, ніж інші штами коронавірусу, які його симптоми та чи очікувати в Україні нового карантину. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.08.2024 19:05