Фото: Вікіпедія

Скільки винищувачів потрібно Україні для захисту неба: заява Повітряних сил

Збройні сили України потребують заміни всього парку радянських літаків на американські винищувачі F-16. Цього буде достатньо, щоб захистити небо.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Ми хочемо замінити весь парк радянських літаків, які вже морально та фізично застаріли, які воюють сьогодні на межі своїх можливостей завдяки нашим пілотам, людям. Але ми потребуємо саме літак західного виробництва. Про літак F-16 і про інші типи літаків мова йде з перших днів російського вторгнення", — наголосив Ігнат.

Водночас, за даними речника, Повітряні сили не очікують, що Україні за раз нададуть необхідну кількість літаків. Тобто надання, наприклад, літаків F-16 може починатися з кількох ескадрилей. А вже поступово ЗСУ зможуть сформувати п’ять бригад, яких вистачить для майбутнього захисту країни.

"Зрозуміло, що починати ми будемо так, як із системами IRIS-T і NASAMS, коли одна-дві батареї надаються, а потім нарощується. Так, надання Україні літаків F-16 може починатися з кількох ескадрилей, але за умови, якщо буде прийнято остаточне рішення про цей тип літака і про надання цього типу винищувача", — розповів речник Повітряних сил.

Нагадаємо, нещодавно канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре наголосив, що він проти надання Україні західних винищувачів. Мовляв, всі рішення про військову допомогу Києву мають ухвалюватися так, щоб не допустити прямого зіткнення Росії та НАТО.

Війна, 29.01.2023 15:16