Фото: Офіс генерального прокурора

Скількох українських військових катували рашисти у полоні: генпрокурор озвучив моторошну статистику

Росія вибудувала розвинену систему тортур та жорстокого поводження з українцями — як військовополоненими, так і цивільними. За останніми оцінками, близько 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуального насильства або інші форми жорстокого поводження.

Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін під час зустрічі зі Спеціальною доповідачкою ООН з питань катувань, доктором Еліс Джил Едвардс.

За словами Костіна, на всіх визволених територіях нині фіксуються свідчення цих жахіть. Лише в Херсонській області було знайдено 11 катівень. У Харківській області розслідується майже 100 випадків катувань, у яких встановлено понад 700 постраждалих.

Наразі ідентифіковано 156 підозрюваних — російських військовослужбовців та представників окупаційної "влади", щодо 114 — обвинувальні акти скеровано до суду, 35 — засуджено за катування та жорстоке поводження як воєнні злочини.

"Агресор використовує тортури і як зброю війни, і як метод знищення української ідентичності в умовах окупації", — констатував Костін.

Нагадаємо, керівник української розвідки Кирило Буданов розповів, що Росія ускладнює ситуацію навколо обміну військовополоненими "всіх на всіх". Водночас він запевнив, що незабаром у цьому напрямку відбудуться суттєві зрушення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 00:35