Складно підтвердити: у ЄС відреагували на чутки про загибель Пригожина

Євросоюз насторожено ставиться до інформації про смерть засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина. Тож коментувати аварію літака у Тверській області Росії у ЄС поки що відмовляються.

Про це заявив спікер ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Петер Стано, пише CNN.

"Ми бачили повідомлення про авіакатастрофу, в якій імовірно загинув глава ПВК "Вагнера" Євген Пригожин, а також члени його оточення та члени екіпажу. Але знову ж таки, як і багато іншого в Росії, це дуже важко підтвердити, і тому ми не можемо це коментувати", — сказав чиновник.

Водночас він висловився про репутацію як Пригожина, так і його найманців. Стано сказав, що їх негативні дії відомі у світі. Крім того, у ЄС є припущення вважати, що дії "вагнерівців" повʼязані не лише з прізвищем Пригожина.

Додамо, раніше президент України Володимир Зеленський прокоментував аварію літака Пригожина в РФ. Він наголосив, що Україна до цієї авіакатастрофи непричетна.

Що відомо про авіакатастрофу у Тверській області РФ

Ввечері 23 серпня у мережі почали масово поширювати відео падіння літака у Тверській області Росії. Пізніше з'ясувалося, що це був бізнес-джет Embraer Legacy 600, який належав засновнику ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину. Сам він нібито перебував на борту.

Згодом російський державний телеканал "Росія 24" повідомив, що засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин таки загинув під час авіатрощі. Це перше офіційне повідомлення з приводу смерті терориста. Як інформують очевидці, перед падінням літака вони почули два вибухи й вважають, що його збили системи протиповітряної оборони. Пропагандистські Telegram-канали пишуть, що теракт є однією з версій, яку вже розглядають правоохоронці.

Водночас Слідчий комітет РФ порушив за фактом авіаційної події у Тверській області кримінальну справу, передбачену ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту).

За даними білоруського підпілля, увечері 23 серпня відбувається згортання частини таборів "вагнерівців" у Білорусі. "Вагнерівці" нібито намагаються залишити Білорусь на тлі новин про загибель їхнього лідера.

Нагадаємо, Федеральне агентство повітряного транспорту Росії (Росавіація) підтвердило, що на борту літака, який 23 серпня ввечері розбився у Тверській області РФ, перебував керівник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та його помічник Дмитро Уткін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 16:59