Прапор Словаччини. Фото: Рixabay

Словаччина відновила співпрацю з Росією і Білоруссю у сфері культури

Міністерство культури Словаччини відновило співпрацю з Росією та Білоруссю. Заборона на це діяла майже два роки — з березня 2022-го.

Як інформує словацьке видання Pravda.Správy, "рішення міністра про скасування наказу про заходи щодо ситуації в Україні" набуло чинності 15 січня.

"З набуттям чинності цього рішення я відкликаю внутрішній розпорядчий акт", — постановила новопризначена міністерка культури Мартіна Шимковічова.

Вона заявила, що "у світі відбуваються десятки військових конфліктів, і, на нашу думку, митці та культура не повинні платити за це ціну".

Як відомо, 2 березня 2022 року у зв'язку із повномасштабним вторгненням Росії в Україну попередня міністерка культури Словаччини Наталія Міланова ухвалила рішення про заборону усім підконтрольним організаціям та їхнім працівникам співпрацювати з Росією та Білоруссю. Голова Комітету з питань культури та ЗМІ Словацьких національних зборів Роман Міхелко (SNS) назвав це рішення "ідеологічним"

"Я проти будь-якої цензури в культурі. Карають невинних людей, і це — хвороба, ідеологія не повинна втручатися в культуру. Творці російської культури не повинні піддаватися дискримінації або остракізму через те, який режим перебуває при владі", — казав він.

Зазначимо, що Шимковічова очолила міністерство після того, як головою словацького уряду став лідер партії Smer-SD Робертом Фіцо. Останній обійняв посаду 25 жовтня 2023 року.

Нагадаємо, Словаччина виступатиме проти членства України в Північноатлантичному альянсі, адже це може спровокувати Третю світову війну. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, про що стало відомо 20 січня. Свою позицію щодо інтеграції України в НАТО глава словацького уряду повідомить під час зустрічі з прем'єром України Денисом Шмигалем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.01.2024 01:19