Фото: sud.ua

Росія подає навчання НАТО як провокацію, — ISW

Країна-агресорка в інформаційному просторі намагається подати масштабні навчання НАТО Steadfast Defender 2024 як провокаційні.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). 

Зазначається, що навчання НАТО Steadfast Defender 2024 розпочинаються цього тижня і триватимуть до травня 2024 року.

"Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Кріс Каволі заявив 18 січня, що 90 000 військовослужбовців з усіх 31 країн-членів НАТО та Швеції візьмуть участь у навчаннях Steadfast Defender", — йдеться у повідомленні.

Також у навчаннях братимуть участь понад 50 кораблів, понад 80 винищувачів, вертольотів і безпілотників та не менше 1100 бойових машин, у тому числі 133 танки і 533 БМП.

Аналітики зауважили, що Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на первинне оголошення про проведення навчань Steadfast Defender у вересні 2023 року і неправдиво заявило, що навчання НАТО мають все більш провокаційний і агресивний характер. Відомство стверджувало, що НАТО продовжує "демонстрацію сили" на "порозі Росії".

Російське МЗС також заявляло, що Росія регулярно пропонувала НАТО ініціативи з деескалації, закликала НАТО відмовитися від провокаційних дій і перенесла російські військові навчання вглиб країни.

Аналітики зазначають, що російська інформаційна операція, спрямована на те, щоб представити оборонні дії НАТО у відповідь на реальну російську агресію на східному фланзі Альянсу як провокаційні та має на меті відвернути увагу від нещодавньої агресивної російської риторики й поведінки щодо НАТО.

"ISW продовжує оцінювати, що Путін вторгся в Україну у 2022 році не для захисту Росії від вигаданої загрози з боку НАТО, а для того, щоб послабити і остаточно знищити НАТО — ціль, яку він досі переслідує", — наголосили аналітики.

Нагадаємо, для участі у великих навчаннях НАТО в Європі, які відбудуться у першій половині 2024 року, Велика Британія відправить 20 тисяч військових. Це буде одним з найбільших розгортань блоку з часів холодної війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.01.2024 07:11