Фото: Anadolu

Британія відправить у Східну Європу 20 тисяч військових: названо причину

Для участі у великих навчаннях НАТО в Європі, які відбудуться у першій половині 2024 року, Велика Британія відправить 20 тисяч військових. Це буде одним з найбільших розгортань блоку з часів холодної війни.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на міноборони Британії.

За даними джерела, розгортання містить 16 тисяч британських військовослужбовців, які будуть базуватися в Східній Європі з лютого по червень, а також авіаносну ударну групу, штурмовики F35B Lightning і літаки-розвідники.

"Сьогодні я можу оголосити, що Велика Британія відправить близько 20 тисяч військовослужбовців для участі в одному з найбільших розгортань НАТО з часів холодної війни", — йдеться у заяві міністра оборони Гранта Шаппса.

Альянс збільшив кількість боєздатних військ після того, як російський президент Володимир Путін віддав наказ про вторгнення в Україну майже два роки тому, і продовжує підтримувати Київ військовою, економічною і гуманітарною допомогою.

"Під час навчань наші військові об'єднають зусилля з колегами з 30 країн НАТО і Швеції, що забезпечить життєво важливу гарантію проти путінської загрози", — додав Шаппс.

Нагадаємо, 12 січня Україна та Велика Британія підписали безпековий договір. Угода діятиме до вступу в НАТО та зобов’язує Британію проводити консультації з Україною у випадку, якщо на неї знову нападе Росія, і надавати "швидку та постійну" допомогу для її оборони.

Своєю чергою прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала західних союзників надати Україні далекобійні ракети. Ці та інші сучасні види озброєнь допоможуть результативно відбивати атаки Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.01.2024 07:57