Фото: kyiv.dityvmisti.ua

Сьогодні — перший день Масляної: які традиції святкування в українців

У понеділок, 11 березня, розпочалася Масляна або Масниця — традиційне народне свято, яке присвячене завершенню зими та весняному пробудженню природи. Цей період припадає на останній тиждень перед Великим постом. Цього року святкування Масляної триватиме до 17 березня.

Які існують традиції святкування та як називається кожен день Масляної — у матеріалі TrueUA.

Масляна: історія та походження свята

Масниця — давнє свято слов'ян, яке пов'язане з язичницьким богом Ярилом. У давнину люди, що жили на території сучасної України, приносили вищим силам в жертву різноманітні опудала з соломи. Після того, як прийняли християнство, церква вирішила не руйнувати народні обряди, а надати їм нового сенсу. За новими канонами Масляний тиждень став останнім етапом підготовки до Великого посту. За час Масляної християни повинні наблизитися до прощення всіх образ та примирення з ближніми.

Масляна 2024: традиції святкування

Універсального обряду та способу святкування Масляної для всієї України ніколи не було. В кожному регіоні завжди були різні назви для свята, днів тижня у ньому та традицій.

У цей тиждень заведено пекти млинці та пригощати ними гостей. На Масляну люди намагаються наїстися молочних продуктів, яєць і риби, аби потім витримати Великий піст. Проте м'ясні продукти у цей період заборонено вживати.

Фото: kyivmaps.com

Масляний тиждень: назви кожного дня

У народі за кожним днем Масляної закріпилися особливі назви, які демонструють певні звичай й традиції, що відбуваються в цей день.

Понеділок — зустріч Масляної. У перший день цього тижня вдома роблять прибирання і випікають перші млинці. Ними обов’язково потрібно пригостити бідних людей.

Вівторок — Загравання. У цей день проходять оглядини — батьки поспішають засватати дітей до початку посту.

Середа — Тещині млинці. У третій день тижня зять повинен йти в гості до тещі, яка має пригостити його млинцями, пирогами та іншими частуваннями.

Четвер — Розгуляй, Широка Масляна. У цей день закінчують прибирати та всі господарські справи і починають ходити в гості до родичів та друзів та веселитися.

П’ятниця — Тещині вечірки. У цей день теща повинна їхати з візитом до зятя, який має пригощати її млинцями власного приготування. Народні традиції свідчать, що, якщо дотримуватися цього ритуалу Масляної, то у тещі із зятем повністю налагодяться стосунки.

Субота — Посиденьки зовиці. Заміжні жінки запрошують в гості сестер чоловіка (зовиць), пригощають їх млинцями і дарують подарунки. Також вони можуть поворожити на майбутнє.

Неділя — Проводи Масляної. Цю неділю ще називають Прощеною. Цього дня закінчують святкування, просять один в одного вибачення за скоєні образи. За традицією, зустрівшись, люди говорять один одному: "Прости мене", а у відповідь потрібно відповісти: "Бог тебе простить". Також в цей день поминають покійних.

Раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 11.03.2024 17:12