Фото: Pexels

Сьогодні розпочинається Різдвяний піст: що заборонено робити та їсти в цей час

У середу, 15 листопада, у православних вірян розпочинається Різдвяний піст. Завершиться він 24 грудня 2023 року Святвечором. А вже наступного дня християни відзначатимуть велике свято — Різдво Христове.

TrueUA розповідає про звичаї посту та як правильно його дотримуватись.

Що потрібно знати про Різдвяний піст

В цей час, згідно з традиціями Православної церкви, християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати у своєму житті того, що віддаляє людину від Бога, аби духовно приготуватися до зустрічі Різдва. У народі Різдвяний піст ще називається Пилиповим — на честь святого апостола Пилипа, пам'ять якого віряни шанують 14 листопада.

Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх бажань. Дні посту — це час рясного виявлення милосердя, примирення з усіма, прощення. 

Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для порятунку душі, навіть навпаки, може бути духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від свідомості того, що вона постить. Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів. Без молитви та покаяння піст стає лише дієтою.

Харчування у період Різдвяного посту

Під час посту заборонено споживати в їжу м'ясні страви, яйця та молочні продукти. Тобто в ці дні на свій стіл можна готувати лише страви на рослинній основі. Зокрема, на Різдвяний піст 2022 року календар споживання їжі має такий вигляд:

  • по середах та п'ятницях дозволена лише рослинна їжа без олії;
  • по вівторках та четвергах можна їсти рослинну їжу з додаванням олії;
  • по суботах та неділях можете додати до свого раціону рибу (крім перших та останніх суботи й неділі посту);
  • по великих святах також дозволені рибні страви.

Варто додати, що церква  звільняє від посту:

  • дітей до 14 років;
  • вагітних;
  • матерів після пологів;
  • жінок, які годують грудьми;
  • людей, які досягли 60 років.

Нагадаємо, Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Додамо, з 15 листопада Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар, який є основним для Православної церкви України. Відповідне рішення прийнято нібито "на чисельні прохання" парафіян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.11.2023 05:39