Фото: nsirogozy.city

Сонячне затемнення 14 жовтня 2023 року: чи побачать його жителі України

У суботу, 14 жовтня, Місяць перекриє собою 91% сонячного диска, внаслідок чого можна утвориться кільцеподібне сонячне затемнення. Його зможуть побачити понад 32 мільйони людей на планеті.

Про це повідомляє NASA

Чи буде помітним сонячне затемнення в Україні

Спостерігати за затемненням можуть жителі США, деяких країн Центральної Америки, Колумбії та Бразилії. Якщо погодні умови будуть відповідними, деякі регіони за межами шляху також зможуть побачити часткове сонячне затемнення, зокрема, Мексика, Гватемала, Беліз, Гондурас, Нікарагуа, Коста-Ріка та Панама.

В Україні сонячне затемнення 14 жовтня 2023 року можна буде спостерігати лише онлайн — під час прямої трансляції на Youtube-каналі NASA о 18:30.

Коли відбудеться сонячне затемнення: точний час

Розпочнеться сонячне затемнення 14 жовтня 2023 року о 18:03 за київським часом і закінчиться о 23:55, максимальна фаза — о 20:59 за Києвом.

Що таке кільцеподібне сонячне затемнення

Кільцеподібне сонячне затемнення — це затемнення Сонця, коли його частково закриває Місяць, який розташовується між Землею та Сонцем. Унаслідок цього утворюється сонячне "вогняне кільце". Під час цього явища дивитися на Сонце без спеціальних окулярів дуже небезпечно. Відбувається воно раз на один-два роки.

Сонячне затемнення: як вплине на людей

Немає наукових доказів того, що сонячне затемнення якось по-особливому впливає на людину. Але на це явище можуть відреагувати чутливі та метеозалежні люди. Може з'явитися підвищена нервова збудливість, почуття тривоги та занепокоєння, або ж навпаки — ейфорії. Зле можуть почуватися люди з психоневрологічними розладами.

Коли очікувати на наступне затемнення у 2023 році

Відомо, що наступне затемнення очікується рівно через два тижні та припадає на 28 жовтня. Щоправда, воно буде місячне — сонячних не очікується до кінця 2023 року. Утім, Сонце і Місяць впливають на людей щодня — до таких космічних активностей варто бути готовим.

Нагадаємо, що 11 жовтня Землю накрила магнітна буря. Вона триватиме мінімум чотири дні. Потужність геомагнітного шторму сягає чотири бали. Вона вважається слабкою. Однак її тривалість може вплинути на стан здоров'я.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 14.10.2023 02:40