Максим Кузьмінов. Джерело: Головне управління розвідки

Спецоперація ГУР "Синиця": російський льотчик Мі-8 надав багато цінної інформації

Російський льотчик Максим Кузьмінов, який перегнав до України Мі-8, розповів чимало важливого. Це допоможе українським військовим під час бойових дій проти російських окупантів.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов під час брифінгу в "Медіацентрі Україна — Укрінформ".

За його словами, операція ГУР "має принципове значення" для сил безпеки й оборони. Тож Росія відчує її "довготривалі наслідки". Це стосується морально-психологічного стану, а також ситуації в секторі безпеки й оборони.

"Адже внаслідок операції вдалося отримати надзвичайно важливу інформацію про авіацію та багато інших деталей, які нам допоможуть захищати наше небо та знищувати ворога", — наголосив Юсов.

Під час спецоперації "Синиця" з викрадення і захоплення нового російського вертольота 9 серпня 2023 року російський льотчик Максим Кузьмінов передав Україні Мі-8АМТШ.

Деталі спецоперації

Перед рішенням перейти на бік України, він мав розмову із представниками Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"Я зв'язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі і почали планувати безпосередньо мій переліт", ― розповів Кузьмінов.

За словами льотчика, ризиковану операцію вдалося зберегти у таємниці та успішно завершити, оскільки Воєнна розвідка України змогла організувати безпечний коридор.

"Я зрозумів, що перебуваю поруч із кордоном, тобто я передав своє місцезнаходження. [...] Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився", ― сказав російський пілот.

Головним мотивом свого вчинку Кузьмінов називає категоричне несприйняття агресивної війни, яку розв'язала Росія проти України, а також небажання бути причетним до воєнних злочинів.

"Те, що зараз відбувається ― це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку у тому, щоб не сприяти цим злочинам. Я прекрасно знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно переможе у цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Увесь світ допомагає, тому що розуміє, що передусім треба цінувати людське життя… Ніхто не хоче цієї війни",  ― пояснив 28-річний російський офіцер.

Нагадаємо, що спецоперація Головного управління розвідки Міноборони "Синиця" спричинила резонанс в Україні, в державі агресора та за кордоном. Це справді надважлива, надскладна операція, яка має принципове значення для Сил безпеки та оборони України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 16:13